Конкурс "Млад предприемач в науката"

За трета поредна година Центърът за трансфер на технологии (ЦТТ) към Научноизследователския сектор (НИС) на СУ „Св. Климент Охридски“ организира конкурс „Млад предприемач в науката“. През 2024 година той ще се проведе съвместно със Стопански факултет на СУ “Св. Климент Охридски“.

Целта на конкурса е да подпомогне развитието на студентското и младежкото предприемачество в СУ „Св. Климент Охридски“, да стимулира студентите и младите изследователи да започнат собствена стопанска дейност.

До участие в конкурса се допускат само студенти и изследователи до 35 години, както и колективи, съставени от изследователи в посочената възрастова група, от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През тази година участниците в конкурса ще имат възможност да кандидатстват на два етапа.

  • Първият етап на конкурса приключва на 1 април 2024 г. Участниците, подали заявка за участие до тази дата, ще имат възможност да работят заедно с ментори от Стопански факултет на СУ за подобряване на своите проекти през месеците април и май 2024 г.
  • Вторият етап на конкурса приключва на 15 септември 2024. Това е крайният срок за подаване на заявка за участие. Участниците, подали заявка за участие до тази дата ще се включат директно в надпреварата, но няма да имат възможност да работят с ментор от Стопански факултет на СУ за подобряване на своите проекти.
Заявка за участие

Наградиха призьорите в конкурса "Млад предприемач в науката" по време на "Европейски ден на предприемача – 2023"

Научноизследователският сектор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ е едно добре работещо звено, инициатор на множество инициативи. През годините НИС работи много успешно при обслужването на множество проекти на учени, инициира проучване във факултетите на университета относно наличието на научни открития с възможност за комерсиализация, създаде конкурсът „Млад предприемач в науката“ и продължава традицията в организирането на форума Европейски ден на предприемача вече 21 години. Всяка година темата на ЕДП е различна, но винаги актуална и затова искам да изкажа личната си благодарност към директора на НИС, г-н Божил Добрев и неговият екип. Това заяви зам.-ректорът по научноизследователска и научна проектна дейност на Софийски университет "Св. Климент Охридски" Николай Витанов по време на откриването на 21-ото издание на Европейски ден на предприемача- 2023. Форумът се проведе на 8 ноември 2023 г. в залата на Представителството на ЕК в София.

Удължаване на срока за конкурс "Млад предприемач в науката"

Срокът за участие в конкурса "Млад предприемач в науката - 2023 г." се удължава до 6 октомври 2023 г.

Конкурсът се организира за втора поредна година от Центъра за трансфер на технологии към Научноизследователския сектор на СУ "Св. Климент Охридски"

Заявка за участие

Конкурс "Млад предприемач в науката"

За втора поредна година Центърът за трансфер на технологии (ЦТТ) към Научноизследователския сектор (НИС) на СУ „Св. Климент Охридски“ организира конкурс „Млад предприемач в науката“.

Целта на конкурса е да подпомогне развитието на студентското и младежкото предприемачество в СУ „Св. Климент Охридски“, да стимулира студентите и младите изследователи да започнат собствена стопанска дейност.

До участие в конкурса се допускат само студенти и изследователи до 35 години, както и колективи, съставени от изследователи в посочената възрастова група, от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

За участие в конкурса участниците трябва да представят разработена бизнес идея, описание на научен продукт или технология с посочена степен на технологична зрялост и да изпратят попълнена заявка за участие не по-късно от 15 септември 2023 г.

Етапи и срокове на конкурса

Етап 1: Обявяване на конкурса: 27.03.2023 г.
Етап 2: Подаване на заявка за участие: 01.04.2023 г. - 15.09.2023 г.
Етап 3: Разглеждане на всички заявки и селектиране на 5-10 номинации: до 20.10.2023 г.
Етап 4: Устна (онлайн или присъствена) защита на номинираните кандидатури пред комисия: 27.10.2023 г.
Етап 5: Обявяване на спечелилия най-много гласове участник и на неговите подгласници, и награждаването им с парична награда ще се извърши в деня на провеждането на Европейския ден на предприемача – 2023 г. : 08.11.2023 г.

Заявка за участие

Победителите в конкурса "Млад предприемач в науката" бяха наградени на Европейския ден на предприемача-2022

Александър Тодоров от Физически факултет, Елжана Енчева от Факултет по химия и фармация и Петър Нефтелимов от Биологически факултет са първите лауреати в конкурса „Млад предприемач в науката“. Наградите им връчи директора на Научноизследователския сектор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ инж. Божил Добрев по време на Европейския ден на предприемача 2022.

В конкурса бяха присъдени две първи награди по 7 500 лева на Александър Тодоров за проекта „Автономна микрообсерватория (АМО)“ и на Елжана Енчева за проекта „Неорганични инертни пигменти“. Трета награда в размер на 2000 лв. взе Петър Нефтелимов за проекта си „Цвете в епруветка“.

Европейски Ден на Предприемача 2022

Ежегодният форум за насърчаване на студентското и младежко предприемачество - Европейски ден на предприемача 2022 г. - ще се проведе на 10 ноември 2022 г. за 20-ти пореден път!

В динамичната обстановка, в която живеем, ще се съберем – на живо в залата на Дома на Европа в София и онлайн, за да обсъдим идеи, практики, възможности за обучение и финансиране на предприемачески идеи. Форумът се организира от Център за трансфер на технологии към Научноизследователски сектор на Софийски университет "Св. Климент Охридски" в партньорство с Innovation Starter, Бизнес клуб към Стопански факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски” и Университетски център по предприемачество и проектно управление към Стопански факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Направете Вашата регистрация за участие тук.

Конкурс "Млад предприемач в науката"

Конкурсът се организира от Центъра за трансфер на технологии (ЦТТ) към Научноизследователския сектор (НИС) на СУ "Св. Климент Охридски" по случай юбилейното 20–то издание на Европейския ден на предприемача през 2022 г.

Целта на конкурса е да подпомогне развитието на студентското и младежкото предприемачество в СУ „Св. Климент Охридски“, да стимулира студентите и младите изследователи да започнат собствена стопанска дейност.

До участие в конкурса се допускат само студенти и изследователи до 35 години, както и колективи, съставени от изследователи в посочената възрастова група, от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

За участие в конкурса участниците трябва да представят разработена бизнес идея, описание на научен продукт или технология с посочена степен на технологична зрялост и да изпратят попълнена заявка за участие.

СРОКЪТ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА Е УДЪЛЖЕН ДО 30 СЕПТЕМВРИ 2022 Г.

Заявка за участие

Центърът за компетентност за чисти технологии "Clean & Circle" направи първата копка на новата си технологична сграда

На 23 март 2022 г. Центърът за компетентност "Clean & Circle" проведе церемония "първа копка" на технологичната си сграда, разположена в кампуса в кв. "Лозенец" на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, водещ партньор в проекта, в съседство с Физическия факултет, Факултета по математика и информатика и с Факултета по химия и фармация, както и още два Центъра за компетентност.

Европейски ден на предприемача 2021

Ежегодният форум за насърчаване на студентското и младежко предприемачество - Европейски ден на предприемача 2021 г. - се проведе на 10 ноември 2021 г. Динамичната противоепидемична обстановка не попречи отново да се съберем, за да обсъдим идеи, практики, възможности за обучение и финансиране на предприемачески идеи.