Наградиха призьорите в конкурса "Млад предприемач в науката" по време на "Европейски ден на предприемача – 2023"

"Изкуственият интелект и зелените политики в помощ на предприемачеството" събра експерти, представители на финансиращи и обучаващи институции и 13 младежки стартъпа

Научноизследователският сектор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ е едно добре работещо звено, инициатор на множество инициативи. През годините НИС работи много успешно при обслужването на множество проекти на учени, инициира проучване във факултетите на университета относно наличието на научни открития с възможност за комерсиализация, създаде конкурсът „Млад предприемач в науката“ и продължава традицията в организирането на форума Европейски ден на предприемача вече 21 години. Всяка година темата на ЕДП е различна, но винаги актуална и затова искам да изкажа личната си благодарност към директора на НИС, г-н Божил Добрев и неговият екип. Това заяви зам.-ректорът по научноизследователска и научна проектна дейност на Софийски университет "Св. Климент Охридски" Николай Витанов по време на откриването на 21-ото издание на Европейски ден на предприемача- 2023. Форумът се проведе на 8 ноември 2023 г. в залата на Представителството на ЕК в София.

Младите хора днес мислят различно. Ако до вчера беше немислимо да влезеш в чужд компютър, днес това е елементарна практика. Изкуственият интелект ще направи нещата в живота ни много бързи и мащабни, но в същото време и много опасни. Ето защо днес по-нужно от всякога е отговорното ползване на изкуствения интелект. Такъв курс в СУ има и знанията, придобити в него, ще бъдат все по-необходими, допълни зам.-ректорът. Акад. Витанов посочи, че изкуственият интелект вече ни връхлита и предлага огромни възможности, но и крие големи опасности. Най-големите опасности са за неговите "родители" - програмистите, защото той вече пише програмни кодове вместо тях, каза той.

Искаме да изградим конкурентоспособна икономика, без емисии, до 2050 година, за което ще се направят инвестиции от 2 трилиона евро по линия на "Некст Дженерейшън" (Next Generation) и седемгодишната бюджетна рамка на Европейския съюз", каза Бойко Благоев, ръководител на представителството на ЕК в България.

Потребителите трябва да имат яснота какво представляват продуктите с изкуствен интелект, да знаят дали общуват с машина или с друг човек. В Европейската комисия се работи по правна рамка за изкуствения интелект. В нея ще се обърне внимание на рисковете, трябва да има списък на високорискови приложения, както и изисквания към тези системи. Това обаче е необходимо да се прави така, че да не спираме иновациите и инвестициите в тях, заяви той.

Учениците все по-малко правят разлика между факти и мнения - едва половината от младите хора могат да тази правят разлика, каза Благоев. Ние, българите, сме едни от най податливите на фалшивите новини и само една трета от сънародниците ни разполагат с базови дигитални умения, допълни г-н Благоев.

„За мен е удоволствие да Ви поздравя по случай откриването на форума за насърчаване на студентското и младежко предприемачество „Европейски ден на предприемача - 2023“. Насочили сме усилия в подкрепа на българските предприемачи и развитието на млади таланти. Убедени сме, че предприемаческата екосистема ще позиционира България като място за инвестиции в дълбоките технологии“, се казва в поздравителен адрес до г-н Божил Добрев, изпратен от заместник – министъра на иновациите и растежа Веселина Минчева.

Според директора на НИС Божил Добрев форумът Европейски ден на предприемача е чудесно място, на което среща си дават учени, преподаватели, стартъпи, изследователи, банки и институции. Ние, като организатори на събитието сме много щастливи да съберем на едно място хора с идеи, финансови институции и преподаватели, които да обсъдят възможности за сътрудничество. По време на това събитие си дават среща опитът и младостта. В това общуване се раждат много нови идеи, което е много радващо и полезно, допълни г-н Добрев.

По време на събитието директорът на НИС Божил Добрев връчи наградите на победителите във второто издание на конкурса млад предприемач в науката. Първо място и 10 000 лева спечели Елжана Енчева за проекта „Енергоспестяващи мазилки“. Второто място и 5 000 лева взе Анастасия Якимовска с проекта за нова софтуер, програма „KidsGo“, а Марио Любенов с проекта „Автономна винарна“ - нов метод на производство и софтуер за управление бе отличен с трета награда и чек за 3 000 лева. Призьорите получиха награди и от Банка ДСК и innovationstarter.bg.

Най-старият форум за насърчаване на студентското и младежкото предприемачество в България - "Европейски ден на предприемача-2023", се проведe в София за 21 път. Тема на ЕДП-2023 бе "Изкуственият интелект и зелените политики в помощ на предприемачеството". В събитието участваха експерти, представители на финансиращи и обучаващи институции и на 13 младежки стартъпа. Организатори са Центърът за трансфер на технологии към Научноизследователския сектор на Софийски университет "Св. Климент Охридски", Университетски център по предприемачество и проектно управление в Стопански факултет на СУ и innovationstarter.bg. Форумът се проведе с подкрепата на Coca Cola HBC Bulgaria AD и Банка ДСК.

Събитието бе отразено с информации в БТА, БНР и следните медии:

БТА
Европейски ден на предприемача - 2023 - форум
Форумът за студентското и младежкото предприемачество в България, "Европейски ден на предприемача-2023" се провежда за 21 път
Албена Антонова, "Център за технологии на информационното общество", към стартъп предприемачи: Не можете да станете еднорог с пилотен продукт

БНР
Ще стартира 21-во издание на Европейския ден на предприемача
Има ли предприемачеството нужда от изкуствения интелект?

И няколко други
На 8 ноември ще се проведе форум за насърчаване на младежкото предприемачество
Времето и предстоящите събития на 8 ноември 2023 г.
Не можете да станете еднорог с пилотен продукт
Леона Асланова: Едни от най-слабите страни на България са в иновациите и трябва да се работи в тази посока