Победителите в конкурса "Млад предприемач в науката" бяха наградени на Европейския ден на предприемача-2022

Александър Тодоров от Физически факултет, Елжана Енчева от Факултет по химия и фармация и Петър Нефтелимов от Биологически факултет са първите лауреати в конкурса „Млад предприемач в науката“. Наградите им връчи директора на Научноизследователския сектор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ инж. Божил Добрев по време на Европейския ден на предприемача 2022.

В конкурса бяха присъдени две първи награди по 7 500 лева на Александър Тодоров за проекта „Автономна микрообсерватория (АМО)“ и на Елжана Енчева за проекта „Неорганични инертни пигменти“. Трета награда в размер на 2000 лв. взе Петър Нефтелимов за проекта си „Цвете в епруветка“.
„Младите предприемачи в България трябва да се подкрепят и насърчават. Това правим ние в Центъра за трансфер на технологии, организирайки форуми и конкурси като този, на който си дават среща млади предприемачи. В следващите няколко часа те ще обсъдят идеи, ще се видят лице в лице и ще открият нови партньорства и приятелства. Тази година решихме Европейският ден на предприемача да бъде с акцент „Иновации и предприемачество-20 години по-късно“, за да видим какво сме направили и да начертаем посоката, в която да вървим напред“. Това заяви, откривайки юбилейното 20-о издание на Европейски ден на предприемача инж. Божил Добрев, директор на Научноизследователския сектор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Събитието се проведе в Дома на Европа в София на 10 ноември 2022 г.

Домакинът на събитието - ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов привества участниците и припомни, че ролята на Европейската комисия и Европа като цяло е не да пречи, а да помага с ресурси, идеи, технологии на младите предприемачи в България. „Тук има среда, има малко, но активно общество, което работи здраво. Тези хора са призвани да отговорят на всички въпроси, започващи със „Защо няма…?“ Те опитват и трябва да продължават да опитват да намират отговорите, защото те са двигателят на обществото“, подчерта г-н Кюланов.

„Ние в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обучаваме и подкрепяме предприемачеството. Нашите студенти, докторанти и научни работници имат голям потенциал за развитие, те са мотивирани млади хора, които не се страхуват да тръгнат по трънливия път на предприемачеството и да успяват дори по пътя към успеха да срещат трудности и провали. Благодаря на инж. Божил Добрев, директор на Научноизследователския сектор на Софийски университет и неговия екип от Центъра за трансфер на технологии за енергията и усилията, с които организират „Европейски ден на предприемача“. Днес имам удоволствието да приветствам участниците в неговото 20-о издание“, заяви акад. дфзн Николай Витанов, зам.-ректор по научноизследователска и научна проектна дейност на СУ „Св. Климент Охридски“.

Проф. Румен Николов, основател на Европейския ден на предприемача, припомни началото на това събитие, разказа за етапите, през които форумът премина, за да достигне до днешния си формат – среща на млади предприемачи с представители на бизнеса, финансиращи организации и място за обмен на идеи между младите хора у нас.

Участниците във форума дискутираха развитието на икономиката след Covid- 19 – каква и накъде върви тя, новите условия за стартиране на бизнес в България, възможностите, проблемите, финансирането, обучение за предприемачи.

„Ролята на европейската екосистема в създаването на условия за успех в предприемачеството“ бе акцентът, който постави на форума Стефан Добрев, член на Управителния съвет на Европейския институт за иновации и технологии и специален гост на събитието. Той припомни, че Европа е най-голямата съществуваща „екосисема“ за предприемачество и уточни, че за последните 10 години на стария континент са създадени над 5000 различни компании, с над 17 000 работни места, както и над 1 600 нови продукти. Този факт се дължи на функциониращия т.нар. "триъгълник", в чийто център се намира предприемачеството, а на върховете на ъглите му са бизнесът, университетите и научно-изследователските центрове. Ретроспекция на предприемачеството в България направи д-р Леона Асланова, CEO на Innovation Starter. Според нея екосистемата на предприемачеството е добре развита у нас, но предстои още много упорита работа, за да може след първия български „еднорог“ (фирма с пазарна капитализация над 1 млрд. долара) да се появят нови. „Очаквам в средата на следващата година другите два еднорога“, допълни тя. Социалното и зеленото предприемачество бяха акцентите в презентациите на Янина Танева от „Фабрика за идеи“ и Цветан Цолов, главен оперативен директор на „Иновейшън Стартър“. Двамата представиха успешни практики и модели от тези специфични сегменти в предприемачеството. Проф. Цветан Давидков разказа за Университетския център по предприемачество и проектно управление в Стопанския факултет, СУ “Св. Климент Охридски” и подчерта, че това е наистина добро място за обучение и подкрепа на предприемаческите идеи.

Пет истории за старт след рестарта в условия на кризи, разказаха петима успешни предприемачи по време на втория панел на Европейския ден на предприемача.
Денис Иванов, студент в Университета по архитектура, строителство и геодезия, разказа за водораслите - непознатият ресурс, представяйки проекта си „Vodoraslo“ – мобилна инсталация за пречистване на въздуха. Как могат да се решават глобални проблеми, стъпвайки на реални данни с примери от практиката в „innovaone“ уточни Христо Хубенов от Американския университет в България, а Александър Граматиков от „Мentor the Young“ говори за трансформативната сила на менторството. Два проекта на студенти от СУ “Св. Климент Охридски“ – „Автономна микрообсерватория (АМО)“ на Александър Тодоров от Физически факултет и „Неорганични инертни пигменти“ на Елжана Енчева от Факултет по химия и фармация разказаха как се справят предприемачите с предизвикателствата на днешната икономическа реалност.

В края на Европейски ден на предприемача 2022, директорът на НИС, инж. Божил Добрев обяви наградите и победителите в конкурса „Млад предприемач в науката“. Чек за 7 500 лева получиха проектите „Автономна микрообсерватория (АМО)“ на Александър Тодоров и „Неорганични инертни пигменти“ на Елжана Енчева, а третата награда в размер на 2000 лв. взе „Цвете в епруветка“ на Петър Нефтелимов.

Форумът Европейски ден на предприемача се организира в партньорство с Innovation Starter, Бизнес клуб към Стопански факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски” (Business Club) и Университетски център по предприемачество и проектно управление към Стопански факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски” с подкрепата на Банка ДСК и Coca-Cola HBC Bulgaria.